Sunday, February 24, 2013

[ Pengalaman Interview SPP ]

Bissmillahirrahmanirahim.


Alhamdulillah, akhirnya selesai juga [ Interview (iv) ]. Lega dan lapang sangat rasa. Terlepas satu beban. Walaupun apa yang dibaca tidak disOal byk namun sekurang2 i learn sOmething frOm nOthing. I knOw what is Gagasan 1 Malaysia, SPP, KPM, 1M1S, SEGAK, KKSR, PBS, PIPP, PPPM 2013-2025, PPSMI, MBMMBI, GTP, ETP, Sejarah Perkembangan Pendidikan, TeOri Pembelajaran etc. Ada yg dh belajar tp terlupa sudah. Tp kira Ouke la kan, b4 nie tahu hanya pd surface jee tp skunk ambil tahu secara detail semua menda tu. Harap kekal utk lOng term. :)



Ekceli, mmg xsempat nk cOver banyak menda. Main tawakal jee larh pergi. Sebab kite xbOleyh nk jangka sOalan apa yg akan disOal. Oleh itu, mmg sgt perlu kena ade knOwledge yg sgt luas. Hingga ke saat akhir pOwn masih membaca. Even kalO masuk kelas utk relief or mengajar pOm bawak buku iv utk dibaca. Dalam kereta pOwn sempat jgk membaca, Malam n pagi2 b4 iv tu pOm masih lg membaca. Tidur mmg xcukup la. Makan mmg xlalu la jwbnya. *Sivik. Rakyat Malaysia yg suka membaca.



Ouke, seawal pagi destinasi yg dituju ke IPG Kampus Tuanku Bainun.  Alhamdulillah, akhirnya dapat buat iv dekat dengan rumah. Mmg apply nk buat dekat Penang w/pOwn tahu akan terkOntang-kanting sengsOrang sbb classmate ramai buat dekat [ IPG Kampus Kota Bharu ]. SOrang pOm sOrang laa. Janji iv. Sekurang2nya dpt jugak tambah kawan baru yg super cOol. Sebelum nie kitOrg kenal melalui Fb jee, hari nie la baru first tyme  face tO face. Ekceli kitOrg sume satu cOs cuma IPG yg berlainan. So, kitOrg satu grOup, Sesi 3, Bilik 1 yang akan ditemuduga Oleh Timbalan SPP, DatO' Dangiran dan Jurulatih Utama (Cikgu).



[ Mangsa IV SPP : We are already dOne! ]



[ Mangsa IV SPP : Baca sampai lebam ]







Tatkala mula melangkah kaki nk masuk bilik iv, rasa mcm berjalan di atas angin jee. Nk je tampa muka sendiri. Mimpi ke. Tapi bila dah mula duduk n DatO' mula berbicara seperti sembang santai biasa, perasaan mula cOol balik. DatO' tanyakan khabar sOrg2. Then tanya dh minum pagi ke? Ouke, yg nie kitOrg lambat respOn. Paham2 la. Nk jujur ke nk tipu nie. Tp kantOi jee. Xbaik menipu kata DatO'. Hehe. Ouke kemudian baru larh kitOrg kenalkan diri. Itu pOwn sgt terhad mengikut apa yang DatO' mahu. Nama, Opsyen, Nama IPG dan tempat tinggal. Selepas itu baru larh diajukan sOalan terbuka secara bertubi2. Antara sOalannya. Igt2 lupa sudah nie.



[ SOalan dari Jurulatih Utama berkaitan bidang ]
1. LINUS
2. Maksud Literasi / Numerasi / Konstruk
3. Peranan ketua panitia dlm mesyuarat
4. Ciri-ciri ABM
5. Kepentingan bercerita
6. JSU / JSI / Fail / Ujian
7. Rancangan Pengajaran Harian / HomewOrk

[ Soalan dari DatO' ]
1. Menteri
2.  Keterampilan / Menaakul
3. Beza penyerapan nilai, menerapkan nilai?
4. Kenapa guru tak bOleh marah murid?
5. Kenapa duit kertas RM 5 berbeza?



Refleksi dari apa yang dijawab masa iv, sOalan dr Jurulatih Utama mmg yakin dengan jawapan yg diberi sbb kebanyakkan berkaitan dengan bidang sendiri. Jadi tidak menjadi masalah. Cuma sOalan dari DatO' w/pOwn simple tp mmg sgt HOT (High Order Thinking ). Berfikirlah kamu secara kreatif dan kritis. Apa yang terlintas difikiran terus jee grab dan jawab. Sy hanya mampu berdOa agar lulus dalam iv nie. Takut sebenarnya. Langsung xyakin dengan jawapan. Tapi pujuk balik hati semOga gurau senda terakhir DatO' yg mengatakan 'Erm, Kapit masih kOsOng rasanya' merupakan hint yang kami lulus dalam iv nie. *Xnk pergi Kapit.




Ouke, keluar jee bilik iv. Terus rasa ringan. Im feel free. "Aku dah bebas. Bebas. Bebas. Hehe. Lepas bergambar, stOry balik keadaan dlm bilik iv, peluk cium bagai pastu berpisah la kitOrg. Cuma yang kurang serOnOknya selepas iv kena pergi [ sekOlah ] balik. Pengetua tak bagi cuti, lepas habis iv bergegas la pergi sekOlah. *Racer. Mase nie la ilmu Michael Schumacher diaplikasikan. Ngee. Tapi sebelum nk ke sekOlah, Ofcoz la singgah balik rumah dulu n stOry dekat mummy n daddy. Itu la, Org ajak teman xnk ikut. Dekat sgt katanya, kalO jauh xpe la kalO nk ikut. Huhu.

 

Ouke, apa pOwn perjuangan perlu diteruskan. Ade rezeki iv pensyarah plak. Insyaallah. Bukan main susah nk jd cikgu rupanya. Dulu nk masuk belajar jd cikgu di IPG dah kena interview. Skunk nk kerja cikgu pOwn kena interview lagi. Apa pOwn, sgt bersyukur dengan apa yang saya dapat. Buat rakan2 PISMP JAN 2009 semOga kejayaan menjadi milik kita semua dan lulus dalam temuduga nie. Yang belum iv, gud luck! :)



P/s : [ Because she is Diana ]. I wish i was strOng enOugh, sOmeday i will be strOng enOugh.

9 cOmments (",):

ShVea Reara said... [Reply]

Hi, kak.. Nak tanya apa tu SPP? Saya google pengalamam interview SPP & tiba2 terjumpa blog akak...

Muhammad Izuan said... [Reply]

tahniah... selamat memeningkan kepala bila berada di sekolah. siap panadol byk2. hehe

Cik Diana said... [Reply]

@ShVea Reara

SPP = Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran. :)

hana hadi said... [Reply]

tahniah..:)
mencabar gak soalanya. ada yang fakta

apa beza rm5 ye..hehe

Cik Diana said... [Reply]

@Muhammad Izuan

Sekarang pOm dah pening. Nnty bertambah2 pening la. huhu. :p

Cik Diana said... [Reply]

@hana hadi

Itu la. Ada yg fakta. Ada yg mcm dOuble jerk. huhu.

Btw kalO prasan duit RM 5 n RM 1 kan ade lutsinar n jenis pOlimer. kenapa dibuat mcm tuh??

Joe_Hans said... [Reply]

hahaha..macam nak berdebat dah kena baca2 semua nie... :)

Cik Diana said... [Reply]

@Joe_Hans

ngee. fOrum pOm vOlleyh. :p

Eca Dwinky Asha said... [Reply]

just asking...did we need to wear blazer during iv?..my iv will be on 18july :)

kind nervous here!