Friday, December 13, 2013

[ Sabah : Pulau Manukan ]

Assalamualaikum..



Ouke, mOod cuti sekOlah la kOnonnya. Cuti-cuti satu Malaysia. Realitinya dah pergi dua bulan lepas tp skunk baru nk update entry. *Mungkin sbbnya mOod tak stabil + fasa penyesuaian diri. *Plis, jgn mulakan Diana! Ouke, ceritanya sekarang, Alhamdulillah, serius tak sangka dpt jugak sampai ke Sabah. Sebenarnya ini first tyme sampai Sabah / Kota Kinabalu. Serius mmg best. Ouke, skunk nk share cerita n gambar di salah satu tempat yang kite pergi hari tu.


Sebenarnya Pulau Manukan nie salah satu pulau yang terdapat dalam Taman Negara Tunku Abdul Rahman. *Sila baca infO dibawah. KalO dilihat dengan mata kasar mmg nampak dekat2 jee pulau2 nie. Sbb tu masa dekat JesseltOn POint (Jeti) ada agen2 di kaunter tanya nk pergi berapa pulau. 1, 2, 3, 4? Yang penting ikut bajet n masa. Macam hari tu pergi satu pulau jee. Perancang percutian yang dipilih ialah ialah Aparu HOlidays Tours. Tambang pergi balik RM28/per persOn termasuk life jacket and snOrkeling gOogle. KalO nk add On yg lain2 sedia duit tebal2 Ouke. Huhu.



[ Taman Negara Tunku Abdul Rahman ]

Taman Negara Tunku Abdul Rahman terdiri daripada sekumpulan lima pulau yang terletak di antara 3 hingga 8 kilometer di luar Kota Kinabalu. Taman ini terbentang sejauh 4,929 hektar serta dua pertiganya meliputi laut. Sebelum munculnya Zaman Ais, ia membentuk sebahagian daripada jisim batu pasir dan batu endapan tanah besar Banjaran Crocker. Walau bagaimanapun, kira-kira satu juta tahun dahulu, pencairan ais telah membawa kepada perubahan paras air laut dan bahagian tanah besar telah dipotong oleh laut untuk membentuk pulau-pulau yang menghasilkan Pulau Gaya, Pulau Sapi, Pulau Manukan, Pulau Mamutik dan Pulau Sulug. Bukti ini boleh dilihat daripada dedahan batu pasir di pinggir laut yang menghasilkan tebing, gua, lubang-lubang dan rekahan yang dalam. Taman ini dinamakan sempena Tunku Abdul Rahman, Perdana Menteri Malaysia yang pertama.


Disebabkan tyme pergi nie tgh gaji, mmg tengah tebal lah duit tyme tu. *Mata terkebil2. Dapat la merasa nk main Parasailing. *Parasailing yee bukan parasailang! First tyme naik dan serius berdebar2, takut tp sgt teruja. Feeling terbang gitu. Harga naik parasailing nie RM100/per persOn. *Syg duit. Jd dengan muka bajet ayu plus lemah lembut tanpa buang masa adegan tawar menawar bermula. Harga selepas tawar menawar jatuhlah RM85/per persOn selama 10 minit di udara. Disebabkan nk feeling free dan memujuk hati punya pasal, Yes. I will. FullstOp.




  [ Life isn't abOut waiting fOr the stOrm tO pass. 
It's abOut learning tO dance in the rain ]










 
 








 
 [ MOtif? Sediakan payung sebelum hujan. #Eh ]



Ouke, tu saja. Tak banyak bergambar sgt sbb terkejar2 dengan masa.  Tyme snOrkeling mmg nampak la ikan nya. *Tgk dgn mata kasar pOm nampak jee. Sbb air jernih. Itu pOm kena pandai cari kawasan laa. KalO ikan yang gatal mmg dye gigit tangan n kaki kite nie. Insyaallah, semOga satu hari nnty dapat dtg ke sini lagi and jln2 di 4 pulau yang seterusnya.*Hadiah ketenangan untuk diri sendiri.



Entry berkaitan Sabah :

[ Sabah : Rumah Terbalik di Tamparuli ]
[ Sabah : Kinabalu Park ]




P/s :: I wish yOu were here.

7 cOmments (",):

Puan Ezy said... [Reply]

bestnye brcuti!

Khai Artzfar said... [Reply]

best kan pulau manukan? khai pun pernah pergi sana rasa tak nak balik je

msredcheesecake said... [Reply]

akk xpenah gi sabah... ticks mahal la...

Cik Diana said... [Reply]

@Puan Ezy

Best! Lagi best kalO tyme duit tgh tebal. Hehe

Cik Diana said... [Reply]

@Khai Artzfar

Best! :)

Cik Diana said... [Reply]

@msredcheesecake

Xpe kak. Sabar, Insyallah semOga satu hari nnty akak dpt jugak pergi ke sana. :)

Eza Boom Boom said... [Reply]

best la naik yg macam payung terjun tu.. hihi. Tapi, mahal jugak kan. kena ready duit tebal2 nih.