Wednesday, April 24, 2013

[ Duniaku ]

Assalamualaikum w.b.t.


Alhamdulillah. Akhirnya dapat jgk publish entry yg setelah sekian lama tertangguh tersadai dalam draf. Bukan apa sebelum nie sungguh xde mOod. KalO up entry sebelum nie pOn ringkas sgt dan maaf juga sebab entry sepanjang 2013 agak suram. Mungkin jugak tahun nie tahun yang penuh dgn emOsi kOwt. Ouke. Kita letak tepi sekejap sOal emOsi. Malas nk igt pasal emOsi, mOod bagai nie. Sumpah aku letih!


Jadi, utk tidak melayan mOod itu, aku cuba busykan diri. Membanting tulang empat kerat untuk mencari rezeki. Aku grab segala bagai peluang yang ada untuk penuhi setiap masa senggang sementara menunggu pOsting. Hinggakan kadang2 aku rasa lelah untuk aku bernafas tapi yang nyata aku puas walaupun hakikatnya aku sangat [ Letih ].


Aku lah [ Guru Ganti ] dan aku lah Guru Tuisyen. Inilah duniaku. Dari hari ke hari, minggu ke minggu dan kini bulan berganti bulan. Itu larh rutin harianku. SOal bayaran aku ketepikan dahulu walaupun aku layak dapat lebih dari yang sepatutnya. Namun, aku anggap ini rezeki yang telah ditetapkan OlehNya. *Wah, haruslah Optimis dan sabar.


Ouke, duniaku dari Isnin hingga Jummat akan berada di sekOlah. Sabtu kadang kala berehat dan kadang kala bekerja. Ahad pulak mengajar tuisyen. Seawal pagi bangun buat apa yang patut *Eyh. Awal la jgk rasanya. KalO mOod rajin semak buku, kertas PBS, Nilam. Tapi bila mOod gila datang berjam2 aku tersadai depan lappy tgk drama KOrea When A Man LOves. 


Tepat pukul 12.00 baru larh tergesa2 nk siap2 ke sekOlah buat itu dan ini. Kemudian jadi racer yang berhemah di jalan raya. Pukul 1 clOck in utk jadi rObOt n pukul 7 clOck Out  utk jd manusia yang paling letih. Sebelum balik pulak harus dan wajib tersadai dalam kesesakkan manusia yang berada di atas jalan raya. Mudah bicara keadaan siang kini sudah berganti malam. Sampai rumah buat apa yang patut kemudian tidur atau pun kadang kala tertidur. EsOknya ku ulangi lagi perkara yang sama. 
 






























Ouke, jadi ini lah bukti tahap kesibukkan aku sepanjang lima hari bekerja dari Isnin hingga Jumaat. Mula2 aku rasa janggal dan kekOk. Ini kah realiti dunia seOrg guru? Start clOck in aku terus bekerja dan bekerja. Serius sgt berbeza dengan time [ Praktikum ]. Kemudian aku tanya pada diri aku sendiri. Kenapa Orang lain bOleh buat? Jadi aku juga mesti bOleyh buat jugak! 9 class fOrm 1 berada dalam jajahan aku. Tapi dalam banyak2 hari, hari Rabu yang paling lawak. Serius aku rasa aku rObOt. Lepas kelas ini kelas itu then masa senggang hanya untuk sembahyang zOhOr and asar. 7 class berbeza bayangkan. Kadang2 naik lemau n sakit tekak. Tapi aku suka sbb aku berjaya busykan diriku.








Dari hari ke hari kini minggu berganti minggu. Habis hari Isnin hingga Jumaat. Sabtu ahad juga aku bekerja. Yeah. Mmg patut aku sibuk sbb aku tak mahu melayan perasaan. Pape pOwn, Alhamdulillah. Aku mula jatuh cinta dengan kerja aku. Aku mula jatuh cinta dengan Jit Sin. Aku mula jatuh cinta dengan Kaliber. Aku mula jatuh cinta dengan kesibukkan diri aku yang tahap melampau sekarang ini. Mungkin lepas nie aku layak dapat anugerah wOrkahOlic. Ouke, setelah sekian lama tidak mengOmel di blOg. Sekali banyaknya n berjuta2 lemOn huruf yang ada. Tapi adakalanya, aku terdiam sendiri dan persoalkan pada diri. Adakah hidup aku ini hanya untuk bekerja? *Mula kembali melayan perasaan. Out. Kbai!


P/s :: SOmetimes yOu just have tO smile, pretend everything's Ouke, hOld back the tears and just walk away.

4 cOmments (",):

Normi Nieza said... [Reply]

bestnya jd guru ganti..:)

Diya Edhayaa said... [Reply]

sibuknya akak...

Cik Diana said... [Reply]

@Normi Nieza

Alhamdulillah. Rezeki. :)

Cik Diana said... [Reply]

@Diya Edhayaa

Awk pOn akan sibuk mcm nie jgk nnty bile dh jd cikgu. Skunk study dulu Ouke.