Friday, August 5, 2011

[ First tyme menangis bile di Observe! ]

Salam.

Ouke, trlebih dahulu kita cuba fahami apa itu Observe? Jika dimelayukn wOrd tu akan mmbawa maksud 'memerhati'. Jadi istilah ini adlh sgt familiar utk i n kami2 yg brgelar bakal guru nie. Kadang2 bile sebut je pasal Observe pOwn bOleyh wt makan xlalu, tidur xlena, mandy xbasah n segala bagai lah! Bukan ape, bila mana diri nk diObserve mmg mcm2 nk kena prepare baik dari segi rancangan mengajar n alat bantu mengajar lyke wOrksheet, bahan maujud etc. Fuh! Gerun sgt sbb setiap kali Observe mesty akan dpt markah n markah final tuh lah yg buat gred tOk we'Olls dpt A, B, C etc.


PersOalannya skunk, sapa yg Observe nieyh? Ouke, ekceli yg Observe nie bukan larh Org lain pOwn, Org yg trdekat larh jgk spt lecturer cOurse + guru pembimbing. Ouke, mcm i kali nie kena Observe tOk subjek Bahasa Malaysia n Mathematic. Hurm, subject mmg senang larh kalO tOk kite yg dh ade kOgnitif thap tinggi nieyh.. tp kalO tOk student skul rendh yg baru nk blajar basic tuh mmg ssh diOrg nk phm.. SO, eni larh tugas cikgu yg kena phamkan murid2 nieyh kOnsep2 tersebut.. KalO kelas pertama Or budak2 bijak mgkin akan senag larh keja cikgu tu tp kalO kelas akhir sebaliknya lah! >.<


Ouke.. berbalik kpd title n3 i ade mentiOn i menangis bile di Observe.. Yurp! Mmg i menangis n 1st tyme i menangis bile di Observe.. Ouke, serius sgt malu tp eni lah pengalaman yg i xkan dpt lupakan.. Yea.. mmg tdk dpt nk dinafikan i mmg terlalu naif ttg ilmu mengajar n teknik2 yg dpt dilaksanakan semasa prOses P&P berlangsung.. I pOwn xtaw lah kenapa i bOleyh jd terlalu tOuching bile lecturer cOmment di akhir P&P tuh.. KalO difikir2kan balik mmg xde mende la sgt yg lecturer tuh ckap.. Tp bile terasa mcm kena psikO, etu yg wt terlebih tOuching plus plk dgn cOmment hampir 2 m/s.. SO, bile di elabOrate satu2, phm2 senirik lah.. Banjir*
.
.
.
.
:: Iklan ::



Sumber :: En. Gugel
.
.
.
.
Ekceli, i bkn lah Org yg xbOleyh menerima teguran, i Ouke jerk n bOleyh menerima teguran utk membetulkn kesilapan i dgn hati yg terbuka.. Yurp! Betul n xtipO.. ContOh yg i leyh kasi kalO dlm dunia blOg pOwn ramai je blOgger yg tegur.. I terima n ambil ngan pOsitif utk kebaikan blOg i jgk.. Cume kadang2 hati i je prOb cket.. Almaklulah dalam hati ade taman! Hehe.. Itu yg senang je nk mengalirkan air mata.. Huh! bukan xcuba utk menahan tp laju plak dye nk mengalir! Haish! Tak taw larh kt maner nk cari kekuatan tuh.. Kena kuat Cik Diana! La Tahzan! La Tahzan!


Hurm.. skunk nie masih berbaki 3 week lg nk berpraktikum.. KalO iktkan jgk mungkin ada lagi 2 kali Observe yg i kena tempOh.. HOpe, semOga semuanya berjalan dgn lancar n buat ank murid yg dikasihi, tlg2 larh dgr ckp cikgu yg cOmeyh nieyh.. Prasan nk mampus!* HadOi! KalO nk cerita kisah anak murid nieyh mcm karenah dh jumpe, tp sume nyer suuwitt2 jerk.. Yg paling besh bile i dh dpt bunga rOs pd hari kedua praktikum.. trimas anak muridku cayang! Bunga rOs merah yg dye kasih tuh, kalO bunge rOs putih lagik cikgu suke.. Hehe.. Obsess dgn rOs putih*


Pape pOwn, sepanjang dOk menjalani praktikum nieyh i paling beruntung kerana mempunyai 2 Org lecturer yg xhenti2 bg i sOkOngan n panduan.. Org tuh OfcOz lah mOmmy n sister i.. Kat diOrg r i nk mengadu n byk larh nasihat n kata2 semangat yg i bOleyh pegang tOk jdkan diri nieyh sbgai seOrg pendidik yg berhati waja.. Pergh! Ayat giler pOyO.. Muntah* Huhu.. Syukur sgt cOz, kalO i nk marah student tp bile igt pesan mOmmy trus xjd nk marah taw.. Fuh! Mmg pOwer larh kuasa mOmmy!

Oppsst! Ouke larh... Dh xmampu nk menaip lagi dh..
Xlarat sudah! Nk titOw awal.. Tyme berehat! Nyte n Bubbye u'Olls..

p/s ::
syukur sgt cOz praktikum yg lepas i merasa la jgk A.. w/pOn minus jew.. pape pown syukur.. HOpe kali nieyh berpeluang lagi.. Insyaallah :)

26 cOmments (",):

mahfudzah said... [Reply]

teruskan berjuanggg! hehe

SeRi mAnJa said... [Reply]

sbr ye..tabahkan hati..mybe awak jenis yg mudah tersentuh :)

Cik Diana said... [Reply]

:: Mahfudzah ::
yea.. perjuangan belum selesai.. :)

:: Seri manja ::
Owh! mmg tepat tekaan anda.. hehe.. mmg pOwn cepat terasa.. ssh tOl! ;p

Aki said... [Reply]

Ok tu.. no worry.. yang penting,niat untuk mengajar tu kena ikhlas.. n minat tu juga penting.. hahaha.. Aki kalau setakat nak ajar tuisyen,leh ar.. Hahaha..

Cik Diana said... [Reply]

ikhlas dh tuh.. cume skunk kn student lg.. byk menda nk kena blajar..

eyh.. aja tuisyen ker.. wah! hebat r tuh.. :)

Aki said... [Reply]

no worry.. bab-bab belajar tu,pengalaman la guru terbaik.. ^_^.v.. semoga bakal menjadi guru,yang terbaik juga.. ^_^.v..

hebat apenyer.. ajar dak2 kampung je.. for free.. hehehe.. lagipun,minat mengajar.. cuma niat tu tak kesampaian.. hehe..

Cik Diana said... [Reply]

aah.. pegalaman adlh guru yg terbaik.. wOrd yg besh tOk ari nieyh.. hehe..

Owh.. yg tu lg mulia.. sungguh murni niat tuh.. hehe.. senag2 ajar cik diana plak.. ;p

Aki said... [Reply]

haha,Cik Diana dah nak jadi cekgu dah.. Aki tak layak mengajar.. ^_^.v.. Sekadar bagi semangat tu,Ok ar.. Hehehe..

Cik Diana said... [Reply]

eyh! ape plak xlyk nyer.. tgk cara kasi smgat tuh pOwn dh taw layak.. hehe.. xpe semOga ade peluang jgk tOk bergelar pendidik.. :)

Aki said... [Reply]

hehe.. ye la.. mengajar tu,boleh buat kat mana2 pun.. skrg ni,kalau ade mase,ajar orang edit gambar,edit blog,ajar buat drawing.. macam2 ar.. tapi takde chance ar nak mengajar secara profesional macam Cik Diana.. ^_^.v..

Cik Diana said... [Reply]

wah! hebat aki nieyh.. Ouke.. chantek r bOleyh r ajar edit blOg xpOwn wt header satu ker.. hehe..

xpe.. Insyaallah.. mungkin nnty ade rezeki..

Aki said... [Reply]

Hehe.. OK je kalau Cik Dee betul nak header.. berurusan ngan email or fb.. header Cik Dee oke ape.. ^_^.v..

Tak ditakdirkan jadi cikgu,jadi Arkitek pun,ok la.. Rezeki ade di mane2.. ^_^.v. Tol tak??

So,be strong TEACHER to be.. ^_^.v..

Cik Diana said... [Reply]

Owh.. Ouke.. xpe nnty kalO cik d nk tukar header cik d cari.. huhu.. header giler simple kOwt..

eyh! arkitek pOwn ade cikgu.. bOleyh aja Org bwhan.. kire ade bab ngajar2 tuh cikgu r.. hehe..

Aki said... [Reply]

Hehe.. just like Zon si AKI Karut kat FB,then tinggal pesan kat situ.. Nanti Aki tolong Cik Dee kalau aki tak sibuk.. ^_^.v..

Hm,tu ar,mase kursus,leh ajar sape2 kan.. jadi cikgu ar tu.. :-p..

Cik Diana said... [Reply]

Ouke.. arahan diterima! hehe..
nnty jgn wt xkenal plak :p

Aki said... [Reply]

sape lah Aki ni tak kenal orang pula.. Lainlah kalau popular cam Cik Dee.. ^_^.v.. Aki ingat sape kawan2 Aki.. Hehehe.. Lagipun,aki ni baru je nak bertapak jadi blogger.. Hehe..

Cik Diana said... [Reply]

adeh! maner ade fOfular.. kite pOwn baru gak berblOg.. setahun jgung gak larh kire..

Aki said... [Reply]

haha.. tapi follower Cik Dee dah beribu-ribu dah.. tu popular ar tu.. ^_^.v.. Blog aki ni,seciput tu je lah follower.. Hahaha..

Cik Diana said... [Reply]

ish! siyus ckp.. xde nye pOpular.. ntah la mcm mner leyh jd ribu2 plak.. tp sy jgk mula2 ciput jgk.. sy jga bermula dr bawah.. hehe

Aki said... [Reply]

sape yang tak mula dari bawah Cik Dee.. Mark Zuckerberg pun mula dari bawah gak.. hahaha.. ^_^.v.. Kire dah popular ar tu follower dah ribu2.. ^_^.v..

Cik Diana said... [Reply]

haaa.. taw xpe.. sO jgn nk merungut r fOllOwer dye ciput pastu nk banding2 kn ngan Org erk.. huhu..
lgpOwn.. fOllOwer ramai x bermakna pOpular.. >.<

Aki said... [Reply]

Haha.. betul gak.. ^_^.v.. Ok2..tak nak banding2 lagi lepas ni.. ^_^.v.. Hehehe.. Jangan marah arrr... :-p

Cik Diana said... [Reply]

adeh! maner ade marah lOrh.. huhu :p

miZz_nizZ said... [Reply]

keep smilez ya =)

Nizam Ijam said... [Reply]

aduh...sedih pulak.. :(

wanieybintang said... [Reply]

alo cik diana, kamu maktab mane nih? hehe. mane tau kot2 kita ni semaktab. :)